Ocolul Școlii, și acasă, în 88 de zile

De pe la mijlocul lunii martie 2020, stau acasă cu copilul. Teoretic și practic ne distrăm, ne jucăm și din când în când mai facem și teme.
La matematică ne străduim în fiecare zi să ținem pasul cu figuri geometrice, poligoane, axe de simetrie, corpuri geometrice și multe altele…
În fața mea se afla un copil de 10 ani, neobișnuit cu individul, nebărbierit de vreo 10 zile, pe post de profesor, căruia nu încetează să îi spună continuu că „Nu explici niciodată ca Doamna„!

La corpuri geometrice o mai scalzi cu exemple de genul cubul e un zar, cilindrul seamănă cu făcălețul lui maică-sii… dar să vedeți la unitățile de măsură… sticle de ulei, cutia de lapte, faina, da faina luată aseară din LIDL.

Urmează butoiul și paharul <asta a fost memorabilă>… Exercițiu: tata vrea sa transfere vinul dintr-un butoi de 1.000 l în butoaie mai mici… noroc ca avem câteva (butoaie) prin curte pe post de jardiniere pentru flori.

În timp ce tatăl se chinuie sa transfere vinul, Mirela, probabil soția tatălui din manual, rămasă fără băutură în casă, cumpară pentru ziua ei suc și apă plată, câțiva litri… Ea are o munca mai grea decat bărbată-su, trebuie să transfere totul în pahare… deh, dacă autorul manualului nu a apelat doar la tată, să se chinuie!

Iar Timpul… o tempora, aduc toate ceasurile din casă, de mână, de perete, mecanice, electronice să îi explic lecția bietului copil. În acest timp, trei fotbaliști din manual, pleacă de la școală (fotbaliști la scoală!!!) spre stadion. Cum? Nu știm, având în vedere restricțiile actuale.

Unități monetare, monede și bancnote… urmează și o recompensă (evident tot în manual), un bilet la Disney care costă 10 Euro!!! 10 Euro? Unde l-o fi găsit autorul manualului la prețul ăsta?! O abordare total greșită atât din punct de vedere al prețului cât și din punctul de vedere al unei eventuale recompense pentru cineva care nu prea merită un asemenea premiu, având în vedere rezultatele la matematica precum și interzicerea totală a curselor de avion înspre și dinspre Paris!

Continuăm „Școala Acasă” la matematică cu hectogramul, decagramul, gramul și decigramul… Când căscatul copilului încetează și întrezăresc un licăr de speranță în ochișorii lui, continui cu chintalul, tona și vagonul.

Mergem apoi în mediul privat, unde o cofetărie cumpără zahar, făină și ciocolată. După prima șarjă de prajituri trebuie să îi calculam stocurile în vreme de pandemie. Răsuflu ușurat… am ajuns la un magazin de haine care are prețul redus, de 5 ori mai mic decât prețul afișat la raft… Mamiiii, salvează-ne! aici TU ești experta!

Închei apoteotic „Matematica acasă” cu distanța lui Uranus față de Soare și în cât timp înconjoară o planeta Soarele… Am calculat, mai sunt vreo 88 de zile calendaristice până la vacanță, atât cât face și Mercur în jurul Soarelui… 88 de zile în care facem „Ocolul Școlii Acasă”, și să descoperim hilaritatea unor manuale alambicate și îmbuteliate în cărți de colorat.
Parcă altădată lucrurile erau mai simple și deși „Școala Acasă” nu va fi niciodată ca „Școala la Școală”, vorba unui părinte hâtru din clasă, nu o să rămânem niciunul repetent… Doamna, vă rugăm ca în Carnetul de note să ne faceți și nouă o rubrică specială pentru părinți, să ne spuneți cum ne-am descurcat!

A consemnat, Tăticul de Acasă,

Mihai Gabriel Boboc, aprilie 2020